DYNASTIEEN - Boekenlezer

Ga naar de inhoud
Dynastieën, voorspoed en tegenslagen van de grootste familiebedrijven ter wereld (informatie)
Conditie : Zo goed als nieuw
Uitgever : Spectrum
Auteur : Davis S. Landes
Jaar : 2007
Formaat : 15 x 23,1 cm
Bladzijden : 427
ISBN 9789027445384

Door talrijke anekdotes en beschouwingen maakt de lezer kennis
met legendarische familiedynastieën in Amerika, Europa en Japan. Een kroniek van de opkomst en vaak ook de val van vele invloedrijke families die met hun ondernemerschap de wereld veranderden.

David S. Landes geeft een fascinerend betoog van de centrale rol die een aantal afzonderlijke families hebben gespeeld bij de totstandkoming van het moderne bedrijfsleven. Met overtuigende argumenten betoont hij zich een voorstander van het familiebedrijf. Hij zet zich hiermee af tegen de gangbare economische stromingen die zich juist uitspreken voor de vennootschap als rechtsvorm. Landes verweeft zijn scherp economisch inzicht met kleurrijke verhalen over een groot aantal vooraanstaande families die de wereld heeft gekend. Hun ondernemerschap, dat overging van generatie op generatie, heeft de wereldeconomie gevormd.

Baring, Rothschild, Morgan, Ford, Agnelli, Peugot, Renault, Citroën, Toyoda, Rockefeller, Guggenheim, Schlumberger & Wendel

David S. Landes is emeritus-hoogleraar geschiedenis en economie aan Harvard University in Cambridge. Zijn faam in historische kringen dankt hij aan baanbrekende studies over de industriële revolutie en de ingrijpende gevolgen van de uitvinding van de klok en de daaruit voortvloeiende tijdmeting. Eerder verscheen van hem bij Uitgeverij het Spectrum het boek Arm en rijk.

Dynastieen zijn nu eens niet vorstenhuizen, maar ondernemersfamilies uit de Verenigde Staten, Europa en Japan, stichters en bestuurders van grote familiebedrijven. Het boek gaat dus primair over familiegeschiedenissen, maar natuurlijk wel in relatie met 'hun' bedrijven. De auteur, een bekend emeritus-hoogleraar economische geschiedenis van Harvard, vertelt op boeiende wijze over de soms eeuwen omspannende lotgevallen van dertien van zulke familie-clans; zij schitterden in bankwezen, auto-industrie en delfstoffenwinning: Rothschilds en Morgans, Fords en Toyoda's, Rockefellers en Guggenheims. Latere generaties bleken vaak niet bestand tegen de verlokkingen van rijkdom en keerden het harde zakenleven de rug toe. Landes kiest ook positie in een wetenschappelijk debat over de betekenis van familiebedrijven voor de economische groei en bloei van een land: zijn oordeel valt aanzienlijk positiever uit dan dat van zijn befaamde collega Chandler. Wat ontwikkelingslanden nodig hebben, is familiekapitalisme, aldus een van Landes' conclusies. Met zwart-witfoto's, eindnoten, een literatuuropgave en register.

De verzendkosten zijn voor de koper.
€ 7.50
Terug naar de inhoud