BEATLESVERANDEREN - Boekenlezer

Ga naar de inhoud
Hoe de Beatles de wereld veranderden (informatie)
Conditie : Zo goed als nieuw
Uitgever : Spectrum
Auteur : Steven Stark
Jaar : 2005
Formaat : 15 x 23 cm
Bladzijden : 327
ISBN 9789027414311

De meeste boeken over de Beatles concentreren zich op het wat en laten het waarom grotendeels achterwege. In Hoe de Beatles de wereld veranderden stort Steven Stark zich juist op die laatste vraag.

Stark neemt de wisselwerking tussen de Beatles en hun tijd onder de loep. Zo schrijft hij een cultuurgeschiedenis aan de hand van de band die de wereld op zijn kop zette, de jeugd nieuw elan gaf en de verhoudingen tussen de seksen veranderde. Hij baseert zich daarbij op grondige research en talloze gesprekken met personen die de bandleden goed hebben gekend. Het resultaat is een diepgravend maar onderhoudend en bij vlagen hilarisch boek over de invloedrijkste band aller tijden.

De auteur:
Teven Stark is een bekende Amerikaanse commentator op het gebied van de popcultuur. Hij werkte onder meer voor National Public Radio, BBC en CNN. Hij schreef het boek Glued to the Set, over de invloed van televisie op de hedendaagse Amerikaanse cultuur. Ook publiceerde hij in uiteenlopende kranten en tijdschriften, waaronder The New York Times. Stark volgt de Beatles al vanaf zijn vroege jeugd, sinds ze in 1964 voor het eerst de Verenigde Staten aandeden.

Perscitaten:
'Een grondige biografie van de band. Stark is scherp en inzichtig.'
Publishers Weekly

'Een stevig, scherpzinnig en hoogst onderhoudend betoog.'
New York Times

Er zijn al talloze boeken over de Beatles verschenen. Dit zoveelste werk pretendeert zich minder op het wat en meer op het waarom te richten. De auteur heeft de wisselwerking tussen de Beatles en hun tijd onder de loep genomen en zo getracht cultuurgeschiedenis te schrijven. Of hij in die poging is geslaagd is de vraag: want hoewel de context is verbreed door verbanden te leggen met de maatschappelijke ontwikkelingen van toen blijft het in wezen toch het opnieuw vertellen van een al bekend verhaal. De boodschap dat de Beatles de jeugd een nieuw elan gaven en de verhoudingen tussen de seksen veranderden, wordt in 14 hoofdstukken breed uitgesponnen, maar toch wat zwakjes onderbouwd. De flaptekst noemt het een 'diepgravend' boek. Dat is te veel eer, maar wel is het degelijk opgezet, gebaseerd op grondige research. Naast een inleiding en een naschrift bevat het ook uitgebreide noten, bronnen en een register. Uitvoering: sober (traditionele lay-out, geen illustraties). Voor de fans en geinteresseerden in de popcultuur een prettig leesbaar boek, eerder anekdotisch dan academisch, waarvoor een flinke lezerskring zal bestaan.

De verzendkosten zijn voor de koper
€ 10.00
Terug naar de inhoud